Skolverktyg som blir databaser för personuppgifter – Fronter

Tänk dig en databas där du som ungdom kan söka efter telefonnummer och få reda på andra personuppgifter. Bor du i Kungsbacka Kommun och går i en kommunal skola? Då har du med största sannolikhet tillgång till denna databas. Databasen är egentligen inte tänkt som en databas utan som ett undervisningsplattform. Databasen heter Fronter. Du som har Fronter på din skola eller om hela kommunen delar på det har ett otroligt kraftfullt verktyg för att söka uppgifter om personer runt dig.

De flesta andra skolor har liknande system (alt. samma) och det går att söka uppgifter i dessa också. Jag har valt att kolla på Fronter då det är vad jag har tillgängligt att arbeta med.

bild-000000001Funktionen heter Sök. Ett fint och passande namn på funktionen, då det är precis vad den gör, söker.
Jag väljer sök i vår meny och får då upp en mängd olika alternativ. Jag väljer “Avancerat” och får då upp fler alternativ. Jag väljer Alla elever och söker därför igenom alla elever som finns inlagda i Kungsbacka Kommuns system (i princip alla ungdomar som går i en kommunal skola). Jag känner för att få reda på någons telefonnummer och väljer då att skriva 0, eftersom alla telefonnummer börjar med 0, och väljer sedan att den ska kolla efter detta i fälten “Telefon” och “Mobil”.

resultatJag får upp resultatet och får svaret att det finns 1738 elever som antingen har ett telefon eller mobilnummer inskrivet i databasen. Självklart går inte alla nummer direkt till eleverna utan kan vara nummer till föräldrar. Jag kan välja att söka efter elever på gymnasiet så har jag ökat chansen att få en fullträff på numret.

Kungsbacka Kommun valt att användarnamn ska skapas enligt följande:

De två sista siffrorna i födelseåret t.ex 71 följt av de två första bokstäverna i för- och efternamn t.ex får Anton Antonsson anan och de sista två siffrorna i användarnamnet består av de två sista siffrorna i personnumret, t.ex 19710101-1234 blir då 34. Anton Antonsson med personnummer 19710101-1234 får användarnamnet 71anan34.

sorteratGenom detta sätt att skapa användarnamn blir det enkelt att sortera personerna med telefonnummer i åldersordning så att jag t.ex endast får jämngamla.

sökefter98

Jag kan även söka direkt efter elever med en viss ålder genom användarnamnet direkt.

I detta exemplet väljer jag att söka i fältet användarnamn och anger 98 för att få upp de som är födda år 1998.

 

resultat98Att få fram mer information är mycket lätt nu. I vanliga fall skulle jag använda Ratsit eller Upplysning för att få fram fler uppgifter men eftersom det handlar om ungdomar och då folk under 16 år (som inte går att hitta genom fbUpplysning eller Ratsit pga sin ålder) får vi ta till andra knep. Det absolut lättaste är att söka upp personerna på Facebook. Då det handlar om personer i din kommun bör du någon av dina vänner vara vän med den du söker.

Behöver du får mer information kan du alltid följa Lathunden i personresearch som Föreningen grävande journalister har gjort (Wordformat & Webb). Där får du reda på vem det är du ska ringa alt. besöka.

Det finns otroligt mycket uppgifter sparade på nätet om oss och det går att få ut fler genom enkla telefonsamtal eller annan research. När lärare ber elever att lägga in sina telefonnummer alt. e-postadresser i dessa system blir man fundersam. Visst är det bra att lärarna lätt kan få tag på eleverna om det behövs men hur mycket information kan man begära och hur mycket ska man lämna ut?

Leave a Comment